Sosyalist Enternasyonal ve kültürel hegemonya

Türkiye’de Sol ve Kültürel Hegemonya Üzerine Yeniden Bir Değerlendirme

Türkiye’de sosyalist enternasyonal konuları tartışılırken, güncel politik hadiseler ön plandadır. Ancak, toplantıda aşırı sağ ve popülist trendler ile neo-liberal ekonomi politikaları gibi ana temalar da tartışılabilirdi. İstanbul merkezli toplantıda, enternasyonalin dünya siyasetine etki edecek vizyon ve politik etkiden uzak olduğu görülmektedir.

Sol ve sosyalist kesimlerin enternasyonalin rolüne yönelik eleştirileri yanı sıra, CHP’nin bu yapı içindeki etkisi de tartışmalıdır. CHP Türkiye’de ilerleme ve sol yerine statüko ve direniş üzerine politika yürütmüştür.

Toplantıda en fazla gündeme gelen konulardan biri kültür politikalarıdır. Solun kültürel hegemonyasının sorgulanması, sağ ile sol arasındaki çizginin belirsizliğini ortaya koymaktadır.

TÜRKİYE’DE KÜLTÜREL HEGEMONYA

Türkiye’de solun kültürel hegemonyası sorgulanmaktadır. Solun, Gramsci’nin tanımında belirttiği gibi, kültürel hegemonya tesis edemediği düşünülmektedir.

Eski ideolojiler üzerine inşa edilen kültürel politikalar, geniş kitlelere ulaşamamıştır. Solun devlet üzerindeki etkisi, istenilen “normal” kültürü oluşturamamıştır.

Solun, kültürel hegemonya oluşturmada başarısız olduğu düşünülmektedir. Kültürel hegemonya, rıza üzerine kuruludur ve rıza olmadan bir hegemonyadan bahsedilemez.

RETORİĞİN ŞEHVETİ

Günümüzde, solun kültür üzerindeki üstünlüğü sorgulanmaktadır. Solun tek silahının kültür olduğu düşünülse de, sağın güç araçlarının da dikkate alınması gerekmektedir.

Sosyalist enternasyonale katılan aktörlerin dünya siyasetini anlama yeteneksizlikleri, özcü tartışmalara neden olmaktadır. Bu tartışmalar genel olarak politik gerçekliği karşılayamamaktadır.

Related Posts

Piyasalar güne nasıl başladı? (12 Haziran 2025)

İstanbul serbest piyasada dolar 39,1990 liradan, euro 44,3020 liradan güne başladı. Serbest piyasada 39,1970 liradan alınan dolar, 39,1990 liradan satılıyor. 44,3000 liradan alınan euronun satış fiyatı ise 44,3020 lira olarak belirlendi. Dün doların …

E-İhracat için önemli iş birliği

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve e-ticaret platformu Trendyol, Türkiye’nin e-ihracat ekosistemini güçlendirmek amacıyla iş birliği yaptıklarını duyurdu.

Dünya Bankası’ndan Türkiye ekonomisinin büyüme tahmininde yukarı yönlü revizyon

Dünya Bankası, artan ticaret gerilimleri ve politika belirsizliği nedeniyle küresel ekonomik büyümenin bu yıl, küresel resesyonlar hariç tutulduğunda, 2008’den bu yana en yavaş hızına düşmesinin beklendiğini bildirdi. Öte yandan banka raporda, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 3,1, gelecek yıl yüzde 3,6 ve 2027’de yüzde 4,2 büyümesinin beklendiği bildirildi.

Uzmanlardan uyarı: Kuyumculukta o tuzağa düşmeyin!

Düğün sezonunun başlamasıyla kuyumculuk sektöründe hareketlilik arttı. Uzaktan altın alışverişinde dikkatli olunması gerektiği vurgulanıyor. Tüketicilere, güvenilir ve kurumsal firmalardan alışveriş yapmaları tavsiye ediliyor.

Çin’de deflasyon eğilimi sürüyor

Çin Ulusal İstatistik Bürosu (UİB), ülkede fiyat artışlarına ilişkin Mayıs 2025 verilerini açıkladı. Buna göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,1, Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) yüzde 3,3 geriledi. Tüketici ve …

En büyükleri 14 yaşında, Borsa İstanbul’da milyonları var

Yüksek enflasyonla birlikte kazancını korumaya çalışan milyonlarca vatandaş, altın ve borsaya hücum ediyor. Öyle ki, vatandaş çocuğuna bile borsa hesabı açıyor. Borsa yatırımcılarının yaş gruplarına göre dağılımı incelendiğinde 0-14 yaş arasında yer alan çocukların 2 milyar 983 milyon lira portföy büyüklüğüne sahip olduğu görüldü.