SGK Uzmanı uyardı: Mağduru olmayın! SGK başvurularında kritik 3+3 ay detayı

Sosyal Güvenlik Kurumu’na Başvurularda 3+3 Ay Kuralı Nedir?

Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) yapılan başvurularda hukuki sürecin sekteye uğradığı çoğu kişinin bilmediği bir zaman çizelgesi bulunmaktadır. Kuruma yapılan başvurularda 3 ay boyunca cevap alınmadığında, bu durum başvurunun reddedildiği anlamına gelmektedir. Sonraki 3 ay içerisinde kişi, hakları için yargı yoluna gitmelidir, aksi halde haklarını kaybedebilir.

3+3 Ay Nedir?

Bu durumun “makul süre” terimi ile adlandırıldığını belirten SGK Uzmanı Özgür Erdursun, Dünya Gazetesi’ndeki köşesinde durumu açıklamaktadır. Yargıtay’ın yerleşik içtihatlarına göre, SGK’ya yapılan başvuruların reddedilmesi veya cevapsız kalması durumlarında, başvuru sahibinin makul süre içinde dava açması gerekmektedir. Bu makul süre, Yargıtay tarafından “3+3 ay” olarak belirlenmiştir.

Erdursun 3+3’ü açıklamaktadır: “İlk 3 ay, idareye başvuru tarihinden itibaren Kurumun cevap verme süresi olarak değerlendirilir. Kurum, bu süre içinde yanıt vermezse, bu durum ‘zımni ret’ sayılır. Ardından gelen ikinci 3 ay ise, kişinin bu zımni ret işlemine karşı dava açabilmesi için tanınan süredir.”

Erdursun, bu sürecin toplamda 6 ay olduğunu belirtmekte ve eğer bu 6 ay içerisinde hiçbir adım atılmamışsa kişinin artık yargı yoluna gitme hakkını da kaybedebileceğini vurgulamaktadır. Önemli olan nokta, SGK’dan gelen cevabın ya da cevapsızlığın “henüz işlem yapılmadı” olarak yorumlanmasıdır.

Resmi Yazı Şartı

SGK’dan “bekleyin, değerlendiriyoruz” gibi resmi olmayan ifadelerle karşılaşıldığında, Erdursun sürecin işlemeye başladığını belirtmektedir. 3+3 süresinin sadece teknik bir ayrıntı olmadığını vurgulayan Erdursun, durumu bir örnek ile açıklamaktadır.

Related Posts

Piyasalar güne nasıl başladı? (12 Haziran 2025)

İstanbul serbest piyasada dolar 39,1990 liradan, euro 44,3020 liradan güne başladı. Serbest piyasada 39,1970 liradan alınan dolar, 39,1990 liradan satılıyor. 44,3000 liradan alınan euronun satış fiyatı ise 44,3020 lira olarak belirlendi. Dün doların …

E-İhracat için önemli iş birliği

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve e-ticaret platformu Trendyol, Türkiye’nin e-ihracat ekosistemini güçlendirmek amacıyla iş birliği yaptıklarını duyurdu.

Dünya Bankası’ndan Türkiye ekonomisinin büyüme tahmininde yukarı yönlü revizyon

Dünya Bankası, artan ticaret gerilimleri ve politika belirsizliği nedeniyle küresel ekonomik büyümenin bu yıl, küresel resesyonlar hariç tutulduğunda, 2008’den bu yana en yavaş hızına düşmesinin beklendiğini bildirdi. Öte yandan banka raporda, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 3,1, gelecek yıl yüzde 3,6 ve 2027’de yüzde 4,2 büyümesinin beklendiği bildirildi.

Uzmanlardan uyarı: Kuyumculukta o tuzağa düşmeyin!

Düğün sezonunun başlamasıyla kuyumculuk sektöründe hareketlilik arttı. Uzaktan altın alışverişinde dikkatli olunması gerektiği vurgulanıyor. Tüketicilere, güvenilir ve kurumsal firmalardan alışveriş yapmaları tavsiye ediliyor.

Çin’de deflasyon eğilimi sürüyor

Çin Ulusal İstatistik Bürosu (UİB), ülkede fiyat artışlarına ilişkin Mayıs 2025 verilerini açıkladı. Buna göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,1, Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) yüzde 3,3 geriledi. Tüketici ve …

En büyükleri 14 yaşında, Borsa İstanbul’da milyonları var

Yüksek enflasyonla birlikte kazancını korumaya çalışan milyonlarca vatandaş, altın ve borsaya hücum ediyor. Öyle ki, vatandaş çocuğuna bile borsa hesabı açıyor. Borsa yatırımcılarının yaş gruplarına göre dağılımı incelendiğinde 0-14 yaş arasında yer alan çocukların 2 milyar 983 milyon lira portföy büyüklüğüne sahip olduğu görüldü.