Nobel ödüllü profesör Princeton’a davet etti… Liseli Bengisu’ya Asya’dan kimya altın madalyası

Galatasaray Lisesi Öğrencisi Bengisu Ece Bakırdere, Fenolftalein İle Mücadele Ediyor

Galatasaray Lisesi öğrencisi Bengisu Ece Bakırdere, 2018 yılında insan sağlığını tehdit eden ve çeşitli rahatsızlıklara sebep olan fenolftalein maddesini inceleyerek önemli bir çalışmaya imza attı. Bu madde, atık sulara karışarak sonrasında içme ve kullanma sularını kirletiyor ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Bengisu’nun suya karışmış fenolftalein miktarını kolayca tespit edebilen çalışması, 48 ülkeden 650 bilim insanı ve 300 lise öğrencisinin katıldığı “20. Asya Kimya Kongresi” kapsamındaki yarışmada altın madalya kazandı.

3 Aşamayı Geçerek Finale Kaldı

Önümüzdeki eğitim öğretim yılında 11. sınıfa geçecek olan Bengisu, yaptığı çalışmayı ve elde ettiği başarıyı anlattı. Tek Türk katılımcı olarak yer aldığı yarışmada, projelerini özetleyen metinle ilk aşamayı geçti. Ardından projelerini İngilizce sunmaları istendi ve bu aşamada 500’e yakın proje arasından seçilenler bir sonraki aşamaya geçti. Bangkok’ta düzenlenen finalde 98 projenin arasında yer alan Bengisu, suyun fotoğrafını çekerek içindeki fenolftalein miktarını tespit edebilen yöntemi jüriye sundu.

İçme Suyuna Karışan Tehlikeli Madde: Fenolftalein

Fenolftalein, insan sağlığına zarar veren bir madde olmasına rağmen halen birçok alanda kullanılmaya devam ediyor. Kanserojen olduğu tespit edilen bu madde, atık sulardan içme sularına karışarak insan sağlığını tehdit ediyor. Bengisu’nun geliştirdiği yöntem, fenolftaleini akıllı telefonlar aracılığıyla tespit etmeyi mümkün kılıyor. Bu sayede suyun temizliği kolayca kontrol edilebiliyor.

Fenolftaleini Kolayca Tespit Etmek

Bengisu, fenolftaleini su numunelerinden ayırmak yerine tespit etmeye odaklanarak çalıştı. Numunelerin ışık geçirgenliğini ölçerek, RGB değerlerine bakarak fenolftalein miktarını belirledi. Geliştirdiği yöntem, cep telefonları aracılığıyla uygulanabilir nitelikte ve suyun içindeki zararlı maddenin miktarını doğru bir şekilde ölçebiliyor.

Hedef: Nobel Ödülü Kazanmak

Bengisu, fenolftalein üzerine yaptığı çalışmalarla sadece uluslararası alanda başarı elde etmekle kalmadı, aynı zamanda gelecekte vücuttaki dopamin seviyesini tespit etmeyi hedefleyen bir sistem üzerinde çalışıyor. Bu çalışmalarıyla adını duyurmayı hedefleyen Bengisu, Nobel Kimya Ödülü alan Prof. Dr. MacMillan ile yaptığı görüşmede, organik kimya alanında çalışmalar yapmayı ve Princeton Üniversitesi’nde araştırmalarını sürdürmeyi planlıyor.

Related Posts

WhatsApp’a yapay zeka destekli mesaj özetleme özelliği geldi! Nasıl çalışacak?

WhatsApp, 2025 yılında yapay zeka teknolojisiyle donatılmış yeni “Mesaj Özetleri” özelliğiyle kullanıcılarına daha hızlı ve akıllı bir iletişim deneyimi sunmayı hedefliyor. Meta AI tarafından desteklenen bu yenilikçi özellik, biriken okunmamış mesajları tarayarak kısa ve anlaşılır özetler oluşturuyor, özellikle yoğun grup sohbetlerinde veya uzun bireysel konuşmalarda zaman kazandırıyor.

Özel Sektör Öğretmenlerinden Ankara Yürüyüşü: ‘İnsanca Çalışacağız, Öğretmenliği Yaşatacağız!’

Özel sektör öğretmenleri, yıllardır görmezden gelinen hak taleplerini bu kez yollarda dile getirecek. Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası öncülüğünde başlatılan yürüyüş, 25 Haziran Salı günü saat 15.00’te İstanbul Kadıköy’deki sendika genel merkezinden başladı. Eğitim emekçileri, Ankara’ya ulaşana dek sürecek bu yürüyüşle; Milli Eğitim Bakanlığı ve TBMM Eğitim Komisyonu’na çağrıda bulunacak.

YÖKDİL/2 geç başvuruları başladı mı? 2025 YÖKDİL/2 geç başvuruları nasıl yapılır, ücreti ne kadar?

Yılın ikinci Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil Sınavı (2025-YÖKDİL/2) 27 Temmuz’da düzenlenecek. İlk başvuru sürecini kaçıran adaylar için YÖKDİL geç başvuru tarihi ve ücreti belli oldu. Peki, YÖKDİL/2 geç başvuruları başladı mı? 2025 YÖKDİL/2 geç başvuruları nasıl yapılır, ücreti ne kadar?

AUZEF bütünleme sınavı ne zaman yapılacak? 2025 İstanbul Üniversitesi AUZEF telafi sınavı ertelendi mi?

AUZEF bütünleme sınav tarihi için önemli bir açıklama geldi. Lisans ve önlisans eğitimine uzaktan devam eden öğrenciler sınav için son hazırlıklara odaklandı. Sınav merkezi tercih işlemleri de devam ediyor. Ders notunu yükseltmek isteyen öğrenciler AUZEF bütünleme (telafi) sınavında girecek. Peki AUZEF bütünleme sınavları ne zaman, ertelendi mi?

2025 MSÜ tercih sonuçları açıklandı mı? Milli savunma Üniversitesi tercih sonuçları nasıl öğrenilir?

Milli Savunma Üniversitesi (MSÜ) tercih sonuçları, askeri öğrenci olabilme hayaliyle tercih işlemlerini gerçekleştiren adayların gündeminde yer almaya devam ediyor. Peki, 2025 MSÜ tercih sonuçları açıklandı mı? Milli savunma Üniversitesi tercih sonuçları nasıl öğrenilir?

Örgün eğitimde yaz tatili başladı, cemaatlerin medreseleri devreye girdi: Hedef 12-15 yaş arası çocuklar

Örgün eğitim kapsamında okullar tatile girerken, Hizbullah terör örgütünün medrese ayağı Alimler ve Medreseler Birliği (İttihadul Ulema) de Diyarbakır, Bingöl ve Batman’daki medreseleri için erkek öğrenci kayıtlarına başladığını duyurdu. Söz konusu medreselerde 12-15 yaş arası erkek çocuklarının 2,5-3 yıl hafızlık eğitimi verildiği, eğitimin sonunda ise Diyanet İşleri Başkanlığı’nca “icazet belgesi” verildiği öğrenildi.