Kurban bağışında ‘Kiralık IBAN’ tuzağına dikkat! Bire bir aynı yapıyorlar

Sahte Bağış Sitelerine Karşı Uyarı!

Uzmanlar, güvenilir dernek veya vakıfların isimlerini kullanarak sahte bağış sitelerinin oluşturulduğunu belirterek, bu tür dolandırıcılık yöntemlerine karşı tüketicileri uyarıyor.

Marmara Üniversitesi (MÜ) İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Murat Kırık, Kurban Bayramı öncesinde siber dolandırıcıların faaliyetlerine dikkat çekti. Kırık, online kurbanlık satın almak ya da bağış yapmak isteyenlerin dikkatli olmaları gerektiğini vurgulayarak, sahte sitelerin gerçek vakıf ve dernek sitelerini kopyaladığını ve tüketicileri yanılttığını belirtti.

Sosyal medyada sponsorlu reklamlarla vatandaşlara ulaşan dolandırıcılar, kurban bağışı yapılması ya da online alışveriş yapılması için sahte sitelere yönlendirme yapabiliyor. Bu tür dolandırıcılık olaylarında kişisel bilgilerin çalınabileceğine dikkat çeken Kırık, dijital okuryazarlığın önemine değindi ve vatandaşları uyardı.

İnternet üzerinden bağış yapmak isteyenlerin mutlaka kurumun resmi sitesini kontrol etmeleri gerektiğini vurgulayan Kırık, sahte sitelere para gönderilmemesi konusunda uyarıda bulundu. Ayrıca, şüpheli durumlarda kurumun telefonu aranarak teyit alınmasını tavsiye etti.

Tüketici Konfederasyonu Siber Güvenlik Komisyonu Başkanı Muharrem Baki de tüketicileri sahte bağış siteleri konusunda uyararak, güvenilir dernek veya vakıf isimlerinin kullanılarak sahte web siteleri oluşturulduğunu belirtti. Dolandırıcıların amaçları arasında kişisel bilgileri ele geçirmek olduğunu vurgulayan Baki, tüketicilerin bağış yapmadan önce siteleri dikkatli bir şekilde incelemeleri gerektiğini belirtti.

Eğer sahte sitelerle karşılaşılırsa, bankalarla iletişime geçilmesi ve suç duyurusunda bulunulması tavsiye ediliyor. Dolandırıcıların tüketicileri mağdur etmemek adına dikkatli olunması gerektiğine vurgu yapılıyor.

Related Posts

Piyasalar güne nasıl başladı? (12 Haziran 2025)

İstanbul serbest piyasada dolar 39,1990 liradan, euro 44,3020 liradan güne başladı. Serbest piyasada 39,1970 liradan alınan dolar, 39,1990 liradan satılıyor. 44,3000 liradan alınan euronun satış fiyatı ise 44,3020 lira olarak belirlendi. Dün doların …

E-İhracat için önemli iş birliği

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve e-ticaret platformu Trendyol, Türkiye’nin e-ihracat ekosistemini güçlendirmek amacıyla iş birliği yaptıklarını duyurdu.

Dünya Bankası’ndan Türkiye ekonomisinin büyüme tahmininde yukarı yönlü revizyon

Dünya Bankası, artan ticaret gerilimleri ve politika belirsizliği nedeniyle küresel ekonomik büyümenin bu yıl, küresel resesyonlar hariç tutulduğunda, 2008’den bu yana en yavaş hızına düşmesinin beklendiğini bildirdi. Öte yandan banka raporda, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 3,1, gelecek yıl yüzde 3,6 ve 2027’de yüzde 4,2 büyümesinin beklendiği bildirildi.

Uzmanlardan uyarı: Kuyumculukta o tuzağa düşmeyin!

Düğün sezonunun başlamasıyla kuyumculuk sektöründe hareketlilik arttı. Uzaktan altın alışverişinde dikkatli olunması gerektiği vurgulanıyor. Tüketicilere, güvenilir ve kurumsal firmalardan alışveriş yapmaları tavsiye ediliyor.

Çin’de deflasyon eğilimi sürüyor

Çin Ulusal İstatistik Bürosu (UİB), ülkede fiyat artışlarına ilişkin Mayıs 2025 verilerini açıkladı. Buna göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,1, Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) yüzde 3,3 geriledi. Tüketici ve …

En büyükleri 14 yaşında, Borsa İstanbul’da milyonları var

Yüksek enflasyonla birlikte kazancını korumaya çalışan milyonlarca vatandaş, altın ve borsaya hücum ediyor. Öyle ki, vatandaş çocuğuna bile borsa hesabı açıyor. Borsa yatırımcılarının yaş gruplarına göre dağılımı incelendiğinde 0-14 yaş arasında yer alan çocukların 2 milyar 983 milyon lira portföy büyüklüğüne sahip olduğu görüldü.