İstanbul’da ilk ders… ‘Afet Farkındalığı Eğitimi’

İstanbul’da Okullar Açıldı: İlk Ders ‘Afet Farkındalığı Eğitimi’

İstanbul’da yaşanan depremlerin ardından 24-25 Nisan tarihlerinde okullar iki gün tatil edilmişti. Dün ise okullar yeniden çocuklarla buluştu ve eğitim öğretim başladı. İstanbul’daki yaklaşık 3 milyon öğrenci, ilk derste ‘Afet Farkındalığı Eğitimi’ aldı. Eğitimi İstanbul Şişli’deki Nilüfer Hatun Ortaokulu’nda izledik. İstanbul Valisi Davut Gül ve İstanbul Milli Eğitim Müdürü Murat Mücahit Yentür’ün katılımıyla başlayan derste psikolojik danışmanlar ve MEB Arama ve Kurtarma Birimi (AKUB) ekipleri de yer aldı. ilk ders için hazırlanan videoda öğrencilere önce depremin ne olduğu ardından psikolojik olarak deprem gibi doğal afetlere nasıl yaklaşmaları gerektiği anlatıldı. Ayrıca ekipler, deprem çantasının nasıl hazırlanması gerektiği ile deprem öncesinde, deprem olduğu esnada ve sonrasında neler yapılması gerektiğini öğrencilere anlattı. Velilerin de katıldığı bu eğitimlerde konuşan İstanbul Valisi Davut Gül, şunları söyledi: “Depremden sonra okullarımız iki gün tatil edildi ama kendi evlerinde kalmaktan endişe edenler için açık tutuldu. Bu süreçte öğretmelerimiz ve meslek lisesi öğrencilerimiz okullarda kalanlara gönüllü destek oldu. Şimdi de milli eğitim müdürlüğünün organizasyonuyla İstanbul’daki bütün okullarımızdaki ilk derste ‘Afet Farkındalık Eğitimi’ veriliyor. Bu süreçte okullarımızın güvenli olduğunu velilerimiz de bir kez daha test etmiş oldu. Diğer yandan deprem sırasında 173 vatandaşımız panikle ya merdivenlerden hızlı inerken ya da camdan atlayarak yaralandı. Bu eğitimlerle hem çocuklarımızın hem de velilerimizin paniğe kapılmadan bu tarz afetleri geçirebilmelerini sağlamayı amaçlıyoruz. Okullarımızın tamamını zaman zaman testten geçiriyoruz, bazı okullarımızı da ihtiyaca göre yıkıp yeniden yapıyor ya da güçlendiriyoruz. Şimdiye kadar İstanbul’da bin 500 okulun 380 tanesi yıkılıp tekrar yapıldı. Yaklaşık bin okulumuz da güçlendirildi. Özetle okullarımız, evlerimizden daha güvenli.”

‘Afet Farkındalığı Eğitimi’ alan öğrenciler ise şunları söyledi:

Nefes Nur Kanat, 5’inci sınıf: Deprem sırasında 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle okulumdaki törendeydim. Deprem olduğunda bazı arkadaşlarım heyecanlandı bazıları da korktu. Hemen okuldaki uygun alanlara geçip ‘çök, kapan, tutun’ hareketini yaptık ve sarsıntının geçmesini bekledik. Sonraki süreçte evimizdeydik ancak endişeyle dolu birkaç gün geçirdik. Okulda bize verilen bu eğitimden sonra kendimi daha bilinçli ve güvende hissediyorum.

Mehmet Kerim Al, 5’inci sınıf: Deprem sırasında bayram kutlamalarındaydım bu nedenle pek hissetmedim. Okulda bize verilen eğitim ise bilinçlenmemizi sağladı ve deprem anında ne yapmamız gerektiğini yeniden hatırladık. Ayrıca bu sayede afet konusundaki bilgilerim tazelendi.

Ulus Karamahmutoğlu, 5’inci sınıf: Deprem hepimizi korkuttu. İlk başta ailemle bir süre evimize giremedik. Bu eğitimde öğrendiklerim sayesinde kendimi hem depreme hem de diğer afetlere karşı daha hazır hissediyorum. Bugün ilk iş deprem çantamı hazırlayacağım ve aileme de öğrendiklerimi anlatacağım.

Veliler ise çocuklarına nasıl yaklaşmaları gerektiğini öğrendiklerini dile getirerek şunları söyledi:

Özlem Karanlık: Deprem gibi konular hakkındaki bilgilerimizi güncel tutmamız gerekiyor o nedenle verilen bu eğitim oldukça önemliydi. Hatta bu tarz eğitimler belirli aralıklarla devam etmeli. Hepimize katkı sağladı.

Ayşe Öçbe: Deprem sırasında oğlumla birlikte bu okulda yapılan bayram törenlerindeydik. Endişelendik ancak okulun güvenli olduğunu bildiğimiz için çabucak sakinleştik. Aldığımız bu eğitim sayesinde deprem konusunda daha da bilinçlendik. Öğrendiklerimizi çevremizdekilere de aktaracağız. Ayrıca panik anı geçtikten sonra çocukların ruhsal iyi oluşlarını korumak için onlara nasıl yaklaşmamız gerektiğini öğrendik.

Çiğdem Önsal: Çocuklarımız aslında bilinçli ve deprem sırasında da paniklememiştik. Deprem çantalarımız hazır ve deprem sırasında evde geçeceğimiz güvenli alanlarımız da belli. Ancak oğlum depreme yalnızken ya da tuvalette yakalanmaktan endişe ediyordu. Bu eğitimler sayesinde bu korkuyu yenmesi için ona nasıl destek olacağımı öğrendim.

Related Posts

MEB öğretmenlerin mazerete bağlı il içi atamaları ne zaman? Öğretmenlerin mazerete bağlı il içi atamaları nasıl yapılır?

Milli Eğitim Bakanlığı’nın yayımladığı takvime göre, 2025 yaz tatili döneminde öğretmenlerin il içi mazerete bağlı yer değiştirme süreci devam ediyor. Peki, MEB öğretmenlerin mazerete bağlı il içi atamaları ne zaman? Öğretmenlerin mazerete bağlı il içi atamaları nasıl yapılır?

Nobel ödüllü profesör Princeton’a davet etti… Liseli Bengisu’ya Asya’dan kimya altın madalyası

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında düzenlenen merkezi sınavda 2022 yılının birincilerinden Galatasaray Lisesi 11’inci sınıf öğrencisi Bengisu Ece Bakırdere, fabrika ya da laboratuvarlar tarafından atık sulara yüksek miktarda salınan ve içme sularınada karışabilen ‘fenolftalein’i akıllı telefonla tespit edebilen bir sistem geliştirdi. İnsan sağlığına zararlı olduğu ve kansere yol açabildi bilinen bu kimyasalın tespiti için de pahalı ve kullanımı zor cihazlara ihtiyaç duyuluyor. Bakırdere projesiyle, “20. Asya Kimya Kongresi” kapsamında Tayland’da düzenlenen “Science Projects in Schools Showcase” yarışmasında altın madalya kazandı. Diğer yandan Bengisu, 2021 Nobel Kimya Ödülü sahibi Prof. Dr. MacMillan tarafından lise sonrası araştırma grubuna katılması için Princeton Üniversitesi’ne davet edildi.

WhatsApp’a yapay zeka destekli mesaj özetleme özelliği geldi! Nasıl çalışacak?

WhatsApp, 2025 yılında yapay zeka teknolojisiyle donatılmış yeni “Mesaj Özetleri” özelliğiyle kullanıcılarına daha hızlı ve akıllı bir iletişim deneyimi sunmayı hedefliyor. Meta AI tarafından desteklenen bu yenilikçi özellik, biriken okunmamış mesajları tarayarak kısa ve anlaşılır özetler oluşturuyor, özellikle yoğun grup sohbetlerinde veya uzun bireysel konuşmalarda zaman kazandırıyor.

Özel Sektör Öğretmenlerinden Ankara Yürüyüşü: ‘İnsanca Çalışacağız, Öğretmenliği Yaşatacağız!’

Özel sektör öğretmenleri, yıllardır görmezden gelinen hak taleplerini bu kez yollarda dile getirecek. Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası öncülüğünde başlatılan yürüyüş, 25 Haziran Salı günü saat 15.00’te İstanbul Kadıköy’deki sendika genel merkezinden başladı. Eğitim emekçileri, Ankara’ya ulaşana dek sürecek bu yürüyüşle; Milli Eğitim Bakanlığı ve TBMM Eğitim Komisyonu’na çağrıda bulunacak.

YÖKDİL/2 geç başvuruları başladı mı? 2025 YÖKDİL/2 geç başvuruları nasıl yapılır, ücreti ne kadar?

Yılın ikinci Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil Sınavı (2025-YÖKDİL/2) 27 Temmuz’da düzenlenecek. İlk başvuru sürecini kaçıran adaylar için YÖKDİL geç başvuru tarihi ve ücreti belli oldu. Peki, YÖKDİL/2 geç başvuruları başladı mı? 2025 YÖKDİL/2 geç başvuruları nasıl yapılır, ücreti ne kadar?

AUZEF bütünleme sınavı ne zaman yapılacak? 2025 İstanbul Üniversitesi AUZEF telafi sınavı ertelendi mi?

AUZEF bütünleme sınav tarihi için önemli bir açıklama geldi. Lisans ve önlisans eğitimine uzaktan devam eden öğrenciler sınav için son hazırlıklara odaklandı. Sınav merkezi tercih işlemleri de devam ediyor. Ders notunu yükseltmek isteyen öğrenciler AUZEF bütünleme (telafi) sınavında girecek. Peki AUZEF bütünleme sınavları ne zaman, ertelendi mi?