İstanbul’da bakıcı fiyatları cep yakıyor

TÜRKİYE’DE EKONOMİK NEDENLER EVLİLİKLERİ ETKİLİYOR

Türkiye’de evlenme ve doğum oranları azalırken, boşanma oranlarındaki artışın arkasında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 3 çocuk söyleminin uygulanamaması yatıyor.

Özellikle büyükşehirlerde vatandaşlar kira ödemelerinin zorluğuyla uğraşırken, düğün, evlilik ve çocuk bakımı gibi masraflarla karşı karşıya kalarak ya yuva kurmaktan kaçınıyor ya da çocuk sahibi olmaktan vazgeçiyor.

Bir kişi çalıştığında evini geçindirmekte zorlanırken, her iki eşin de çalıştığı durumda ise çocuk bakımı için ayrı bir bütçe gerekiyor.

2025 yılı projeksiyonuna göre, en düşük bakıcı ücretleri bile 22.104 TL’lik asgari ücreti aşıyor.

‘KARŞILAYAMIYORUM’

Bir internet sitesinde ebeveynlere bakıcı bulma imkanı sağlayan bilgilerde, İstanbul’da gündüzlü bakıcılığın 27.000 TL, yatılı bakıcılığın 39.000 TL ve yarım gün bakıcılığın 13.500 TL olduğu belirtiliyor. Ankara’da bu ücretler sırasıyla 25.500 TL, İzmir’de 24.500 TL ve Bursa’da 23.500 TL.

Yorumlarda, “Bu ücrete bakıcı bulanlar iki tane göndersin”, “Görüşmeye gelen 30.000 TL altında bir ücret talebiyle gelmiyor, bu yıl en az 35.000 TL isteniyor. Fakat benim asgari ücretim bu seviyede değil. Karşılayamıyorum” gibi ifadeler yer alıyor.

Bu tarifeler sadece bakıcı maliyetini kapsayıp 0-6 yaş genel bakım maliyetlerini eklediğimizde en az iki asgari ücretlik bir bütçe ayrılmasının gerektiği de unutulmamalı.

Related Posts

Otomotiv pazarı 2025’e durgun başladı: Satışlar düştü, tahsilatlar zorlaştı

OSS Derneği’nin ilk çeyrek anketine göre, otomotiv satış sonrası pazarı yılın başında daralma yaşadı. Satışlar dolar bazında ortalama yüzde 2,57 gerilerken, sektör temsilcileri ikinci çeyrekten de toparlanma beklemiyor. Alım gücündeki düşüş ve tahsilat problemleri, yeni yatırımları frenliyor.

Petrol fiyatlarındaki gerilemenin Türkiye’nin enerji faturasını hafifleteceği öngörülüyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın “kurtuluş günü” olarak nitelendirdiği 2 Nisan’dan bu yana Brent petrol yüzde 10,5 düşerek yaklaşık 7,8 dolar, WTI ham petrol ise yüzde 10,7 azalarak yaklaşık 7,6 dolar değer kaybetti.

Borsa İstanbul’da hareketli haftanın yıldızları ve kaybedenleri belli oldu

BIST 100 endeksi geçen haftayı yüzde 1,24 primle kapatırken, Borusan Yatırım, Tofaş ve Galatasaray hisseleri en çok kazandıranlar arasında yer aldı. Öte yandan Grainturk Holding, yatırımcısına en fazla kaybettiren hisse oldu.

Ankara-Sivas YHT hattı 2 Yılda 1,6 milyon yolcu taşıdı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ankara-Sivas YHT Hattı’nın iki yılda 1 milyon 660 binden fazla yolcuya hizmet verdiğini, İstanbul-Sivas arasında başlatılan doğrudan seferlerde de 550 bini aşkın kişinin seyahat ettiğini açıkladı.

Bankacılık sektörünün mevduatı arttı

Bankacılık sektörünün toplam mevduatı, 18 Nisan ile biten haftada önceki haftaya göre 414 milyar 702 milyon 90 bin lira artarak 22 trilyon 628 milyar 696 milyon 585 bin liraya yükseldi.

Bakan Şimşek: Enflasyon beklentilerinde iyileşme gerçekleşti

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya üzerinden enflasyon beklentilerine ilişkin önemli bir açıklama yaptı. Bakan Şimşek, “Enflasyon beklentilerinde geçtiğimiz aya göre sınırlı artış olsa da yıllık bazda kayda değer bir iyileşme gerçekleşti” ifadelerini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir