Her 6 çiftten 1’i kısırlık problemi yaşıyor! Nedeni obezite ve sigara olabilir

Erkeklerde İnfertilite ve Sebepleri

Üreme, canlıların yaşam döngüsünde önemli bir yer tutar. Erkeklerde üreme yeteneği için sperm üretimi ve olgunlaşması karmaşık bir süreçtir. Bu süreç, testislerde başlayarak beyinle testisler arasında işleyen nöroendokrin sistemin kontrolü altında devam eder. Fertilite, çiftlerin doğal yollarla gebelik elde edebilme kapasitesini ifade ederken, bunun olumsuz etkilenmesine “infertilite” yani kısırlık denir. Dünyada, infertilite vakalarının yarısından fazlası erkek kaynaklıdır.

Obetizite ve Sigara Erkeklerde Kısırlık Sebebi Olabilir

Evli çiftlerin çocuk sahibi olma hayali bazen gerçeğe dönüşmeyebilir. Araştırmalara göre, hem anne adayının hem de baba adayının sağlık durumu infertiliteye neden olabilir. Sigara, aşırı kilo, düzensiz beslenme ve çevresel faktörler her iki cinsiyet üzerinde infertilite riskini artırabilir. Erkeklerde infertiliteye yol açan diğer sağlık sorunları da vardır:

  • 1- Testis dışı hormonal veya sistemik problemler
  • 2- Testis hastalıkları
  • 3- Spermin taşınmasında sorunlar
  • 4- Diğer belirlenemeyen faktörler

İnfertilite Sebepleri ve Tanısı

Erkeklerde infertilite şüphesi varsa, öncelikle üreme öyküsü alınmalı ve semen analizi yapılmalıdır. Testis boyutları ve kıvamı gibi fiziksel özellikler de dikkate alınarak ileri tetkikler yapılabilir. Hormonal bozukluklar da infertilite riskini artırabilir. Ayrıca, erkek genital sistem enfeksiyonları da doğurganlığı etkileyebilir.

Yaşam Değişiklikleri ve İnfertilite Tedavisi

Çevresel faktörlerin yanı sıra mesleki etmenler de erkeklerde infertiliteye neden olabilir. Boşalma bozuklukları da tedavi edilmesi gereken durumlar arasındadır. Cerrahi tedavi gerektiren vakalarda, altta yatan sebebe göre farklı yöntemler kullanılabilir. Tedavide başarı şansını artırmak için yaşam tarzı değişiklikleri önerilir. Dengeli beslenme, düzenli egzersiz, sigara ve alkol kullanımından kaçınma tedavi sürecini destekler.

Related Posts

İftira atmak bir hastalık mı yoksa huy mu?

Klinik psikiyatri uzmanları, sürekli iftira atma davranışının tek başına bir “hastalık” olarak tanımlanmadığını, ancak sıklıkla “pseudologia fantastica” (patolojik yalan söyleme) ve altında yatan kişilik bozukluklarıyla ilişkili semptomlar sergilediğini vurguluyor.

Güzel görünüm yetmez, doğru nefes şart! ‘“Burun estetiği, yaşam kalitesini de artırıyor’

Son yıllarda burun estetiği yalnızca estetik kaygılarla değil, solunum sağlığını iyileştirme amacıyla da tercih ediliyor. Kulak Burun Boğaz ve Yüz Estetiği Uzmanı Prof. Dr. Esin Yalçınkaya fonksiyonel burun estetiğinin sadece dış görünüm değil, sağlıklı bir yaşamın da anahtarı olduğunu söyledi.

Kolajen: Zamana meydan okuyan ciltlerin sırrı mı?

Uzmanlar, bu etkilerle mücadelede doğadan ilham alınması gerektiğini vurguluyor. Reişi, Shiitake gibi adaptojen mantarlar ve Şizandra gibi adaptojen meyveleri içeren kolajenler stresin cilt üzerindeki olumsuz etkilerine karşı doğal bir kalkan sunuyor.

Estetik Kimin Alanı Tartışması !

Estetik operasyonlara ilgi her geçen gün artarken, estetik ameliyatlardaki ‘alan ihlali’ tartışması da sürüyor. Plastik Cerrahlar, “Biz buz işin sahibiyiz” diyor. 

Meningokok bakterisine dikkat: Özellikle 1 yaş altında ağır seyrederek ciddi enfeksiyonlara neden olabiliyor!

Meningokok bakterisine dikkat: Özellikle 1 yaş altında ağır seyrederek ciddi enfeksiyonlara neden olabiliyor!

30:30:30 diyeti: Ayda 6 kilodan fazla vermenize yardımcı oluyor

Diyetisyen Emma Bardwell, bir ayda 6 kilodan fazla verdiren 30:30:30 diyeti hakkında bilgi verdi.