Dünya Bankası’ndan Türkiye ekonomisinin büyüme tahmininde yukarı yönlü revizyon

Küresel Ekonomik Beklentiler Raporu: Büyüme Tahminleri Aşağı Çekildi

Dünya Bankası, haziran ayındaki Küresel Ekonomik Beklentiler Raporu’nu yayımladı. Raporda, tüm bölgeler ve gelir gruplarında neredeyse ekonomilerin yüzde 70’inde büyüme tahminlerinin aşağı çekildiği vurgulandı.

Rapora göre, artan ticaret gerilimleri ve politika belirsizliği nedeniyle küresel ekonomik büyümenin bu yıl, küresel resesyonlar hariç tutulduğunda, 2008’den bu yana en yavaş hızına düşmesi bekleniyor.

Küresel Bir Resesyon Beklenmiyor

Raporda, küresel ekonomik büyümenin 2025’te yavaşlayarak yüzde 2,3’e gerilemesinin beklendiği ifade ediliyor. Bu rakam, yıl başında öngörülen seviyeden neredeyse yarım puan daha düşük.

Dünya Bankası’nın tahminlerine göre, dünya ekonomisi gelecek yıl yüzde 2,4 ve 2027’de yüzde 2,6 büyüme gösterecek.

Raporda, küresel bir resesyon öngörülmediği belirtiliyor ancak gelecek iki yılda tahminler gerçekleşirse 2020’lerin ilk yedi yılında dünya ekonomisinin, 1960’lardan bu yana hiçbir on yılın başında olmadığı kadar yavaş büyüyeceği ifade ediliyor.

Gelişmekte Olan Ekonomilerde Büyüme Yavaşlıyor

Rapora göre, bu yıl tüm gelişmekte olan ekonomilerin neredeyse yüzde 60’ında büyümenin yavaşlaması bekleniyor. 2025’te yüzde 3,8 olan ortalamanın 2026 ve 2027’de yüzde 3,9’a yükselmesi öngörülüyor.

Gelişmiş ekonomilerin ise bu yıl yüzde 1,2, gelecek yıl yüzde 1,4 ve 2027’de yüzde 1,5 büyümesi bekleniyor.

Rapora göre, yavaşlayan büyümenin, gelişmekte olan ekonomilerin istihdam yaratma, aşırı yoksulluğu azaltma ve kişi başına gelirde gelişmiş ekonomilerle aradaki farkı kapatma çabalarını engelleyeceği belirtiliyor.

ABD ve Avro Bölgesi Ekonomilerinde Tahmin Düşüşü

Rapora göre, ABD ekonomisinin bu yıla ilişkin büyüme beklentisi yüzde 2,3’ten 1,4’e, gelecek yıla ilişkin tahmin ise yüzde 2’den 1,6’ya düşürüldü. Ülke ekonomisinin 2027’de yüzde 1,9 büyümesi bekleniyor.

Avro Bölgesi ekonomisinin büyüme beklentisi ise bu yıl için yüzde 1’den 0,7’ye, gelecek yıl için yüzde 1,2’den 0,8’e indirildi. Avro Bölgesi ekonomisinin 2027’de yüzde 1 büyümesi bekleniyor.

Çin ekonomisinin büyüme tahminlerinde herhangi bir değişikliğe gidilmezken, ülke ekonomisinin bu yıl yüzde 4,5, gelecek yıl yüzde 4 ve 2027’de yüzde 3,9 büyümesi bekleniyor.

Türkiye Ekonomisi: Büyüme Tahmininde Revizyon

Rapora göre, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 3,1, gelecek yıl yüzde 3,6 ve 2027’de yüzde 4,2 büyümesi bekleniyor. Dünya Bankası’nın ocak ayındaki tahminlerine göre Türkiye ekonomisi 2025’te yüzde 2,6 ve 2026’da yüzde 3,8 büyüyecekti.

Raporda, bu yılki büyüme tahminindeki yukarı yönlü revizyonun, 2024’ün dördüncü çeyreğinde beklenenden güçlü gerçekleşen büyüme ve küresel petrol fiyatlarındaki düşüşten kaynaklandığı vurgulanıyor.

2026 ve 2027’de özel tüketimin büyümeyi desteklemesi beklenirken, ihracat büyümesinin sınırlı kalması öngörülüyor. Bunun sebebi, liranın reel olarak değer kazanması, Avro Bölgesi’ndeki zayıf talep ve büyük ekonomilerde ticaret politikalarına ilişkin belirsizlikler.

Related Posts

Piyasalar güne nasıl başladı? (12 Haziran 2025)

İstanbul serbest piyasada dolar 39,1990 liradan, euro 44,3020 liradan güne başladı. Serbest piyasada 39,1970 liradan alınan dolar, 39,1990 liradan satılıyor. 44,3000 liradan alınan euronun satış fiyatı ise 44,3020 lira olarak belirlendi. Dün doların …

E-İhracat için önemli iş birliği

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve e-ticaret platformu Trendyol, Türkiye’nin e-ihracat ekosistemini güçlendirmek amacıyla iş birliği yaptıklarını duyurdu.

Uzmanlardan uyarı: Kuyumculukta o tuzağa düşmeyin!

Düğün sezonunun başlamasıyla kuyumculuk sektöründe hareketlilik arttı. Uzaktan altın alışverişinde dikkatli olunması gerektiği vurgulanıyor. Tüketicilere, güvenilir ve kurumsal firmalardan alışveriş yapmaları tavsiye ediliyor.

Çin’de deflasyon eğilimi sürüyor

Çin Ulusal İstatistik Bürosu (UİB), ülkede fiyat artışlarına ilişkin Mayıs 2025 verilerini açıkladı. Buna göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,1, Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) yüzde 3,3 geriledi. Tüketici ve …

En büyükleri 14 yaşında, Borsa İstanbul’da milyonları var

Yüksek enflasyonla birlikte kazancını korumaya çalışan milyonlarca vatandaş, altın ve borsaya hücum ediyor. Öyle ki, vatandaş çocuğuna bile borsa hesabı açıyor. Borsa yatırımcılarının yaş gruplarına göre dağılımı incelendiğinde 0-14 yaş arasında yer alan çocukların 2 milyar 983 milyon lira portföy büyüklüğüne sahip olduğu görüldü.

En çok kazandıran meslekler belli oldu: İşte CEO’dan bile daha çok kazandıran o meslek!

Küresel iş piyasasında 2025’in en çok kazandıran meslekleri açıklandı. Uluslararası kariyer platformları ve iş gücü araştırmaları, bu yıl en yüksek maaşların sağlık, teknoloji ve yöneticilik alanlarında toplandığını ortaya koydu. ÜNİVERSİTE DİPLOMASI …