Dev yayınevine telif davası: Cemal Süreya’nın kızları kazandı!

Cemal Süreya’nın Eserleri İzinsiz Yayınlandı, Yayıncıya Telif Cezası Geldi

Cemal Süreya’nın kızları, Yapı Kredi Yayınları ile 2007-2013 yılları arasında imzalanan sözleşmelere rağmen, yayıncının bazı eserleri izinsiz şekilde çoğalttığını ve yayımladığını öne sürdü. İddiaya göre, “99 Yüz”, “Toplu Yazılar 1”, “Şapkam Dolu Çiçekle”, “Günler”, “Üvercinaka”, “Beni Öp Sonra Doğur Beni”, “Göçebe”, “Güvercin Curnatası” ve “Sevda Sözleri” adlı eserlerin yayın hakları dışında basıldı.

Telif Bedeli ve Faizi Yargı Kararına Bağlandı

Dava sonucunda, mahkeme Yapı Kredi Yayınları’nın Cemal Süreya’nın mirasçılarına toplam 30 bin 133 TL telif ödemesine ve bu miktarın 4 yıllık faiziyle birlikte tahsil edilmesine karar verdi. Bu sayede, Türk edebiyatının önemli isimlerinden biri olan Süreya’nın miras hakları yasal olarak koruma altına alındı.

Bu olay, telif hakları konusunun Türkiye’de ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Edebiyat dünyasının mirasçıları, eserlerin izinsiz yayımlanması durumunda yasal yollara başvurmaya devam ederken, yayıncılık sektöründe de etik sorumluluklar konuşulmaya başlandı.

Cemal Süreya: Türk Edebiyatının Öncü Şairlerinden Biriydi

1931 yılında Tunceli’nin Pülümür ilçesinde doğan Cemal Süreya, Türk edebiyatının en etkili şairlerinden biridir. Lise yıllarında edebiyata ilgi duyan şair, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden mezun olduktan sonra çeşitli kamu görevlerinde bulundu.

Cemal Süreya, aşkı, kadınları, yalnızlığı ve toplumsal konuları lirik bir dille işlemesiyle tanındı. Hem bireysel hem de evrensel duyguları incelikli bir ironiyle işleyen Süreya, deneme ve düzyazı türlerinde de eserler verdi.

Şiirlerinde kullandığı sade ama etkileyici dil ve yenilikçi anlatım tarzıyla modern Türk şiirinin vazgeçilmez isimlerinden biri haline gelen Cemal Süreya, edebiyat dünyasında önemli bir iz bıraktı. 9 Ocak 1990 tarihinde İstanbul’da hayatını kaybeden Süreya, Türk edebiyatının unutulmaz isimlerinden biri olarak anılmaya devam ediyor.

Related Posts

Piyasalar güne nasıl başladı? (12 Haziran 2025)

İstanbul serbest piyasada dolar 39,1990 liradan, euro 44,3020 liradan güne başladı. Serbest piyasada 39,1970 liradan alınan dolar, 39,1990 liradan satılıyor. 44,3000 liradan alınan euronun satış fiyatı ise 44,3020 lira olarak belirlendi. Dün doların …

E-İhracat için önemli iş birliği

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve e-ticaret platformu Trendyol, Türkiye’nin e-ihracat ekosistemini güçlendirmek amacıyla iş birliği yaptıklarını duyurdu.

Dünya Bankası’ndan Türkiye ekonomisinin büyüme tahmininde yukarı yönlü revizyon

Dünya Bankası, artan ticaret gerilimleri ve politika belirsizliği nedeniyle küresel ekonomik büyümenin bu yıl, küresel resesyonlar hariç tutulduğunda, 2008’den bu yana en yavaş hızına düşmesinin beklendiğini bildirdi. Öte yandan banka raporda, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 3,1, gelecek yıl yüzde 3,6 ve 2027’de yüzde 4,2 büyümesinin beklendiği bildirildi.

Uzmanlardan uyarı: Kuyumculukta o tuzağa düşmeyin!

Düğün sezonunun başlamasıyla kuyumculuk sektöründe hareketlilik arttı. Uzaktan altın alışverişinde dikkatli olunması gerektiği vurgulanıyor. Tüketicilere, güvenilir ve kurumsal firmalardan alışveriş yapmaları tavsiye ediliyor.

Çin’de deflasyon eğilimi sürüyor

Çin Ulusal İstatistik Bürosu (UİB), ülkede fiyat artışlarına ilişkin Mayıs 2025 verilerini açıkladı. Buna göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,1, Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) yüzde 3,3 geriledi. Tüketici ve …

En büyükleri 14 yaşında, Borsa İstanbul’da milyonları var

Yüksek enflasyonla birlikte kazancını korumaya çalışan milyonlarca vatandaş, altın ve borsaya hücum ediyor. Öyle ki, vatandaş çocuğuna bile borsa hesabı açıyor. Borsa yatırımcılarının yaş gruplarına göre dağılımı incelendiğinde 0-14 yaş arasında yer alan çocukların 2 milyar 983 milyon lira portföy büyüklüğüne sahip olduğu görüldü.