Çocukları savaştan koruma kılavuzu

Çocukların, evlerinde ekranları başında ya da cep telefonlarıyla savaşın olumsuz görüntülerine maruz kaldıklarına dikkat çeken Altınbaş Üniversitesi Psikoloji Bölümü ve Psikolojik Uygulama ve Araştırma Merkezi (APAM) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dilek Şirvanlı Özen, bu durumun global bir ruh sağlığı problemi riskine neden olduğunu belirtiyor. Prof. Dr. Dilek Şirvanlı Özen, “maalesef bunlar yaşanmaya devam edecek. Amacımız savaşın bireylerin ruh sağlığı üzerinde yaratacağı olumsuz etkileri gerek savaş yaşanırken gerekse savaş sonrasında en aza indirmek olmalı” diyor.

7 MADDE ÇOCUKLARI KORUMA KILAVUZU

Özen, medya aracılığıyla savaşı yaşayan çocukları olumsuz etkilerden korumak için ebeveynlere şu tavsiyelerde bulundu:

1- Ebeveynler, çocuklarıyla medya içeriğini konuşarak açıklamalı veya izlemelerini sınırlayarak, çocuklarını denetleyerek, onlara rehberlik etmeli.

2- Çocuklarının hissettikleri duyguları ifade etmelerine olanak sağlayarak, onlara duygusal destek sağlamalılar.

3- Çocuklarının zihinsel ve duygusal sağlıklarını destekleyebilmek için onlarla olumlu aktiviteler ve oyunlar oynamalılar.

4- Diğer insanların yaşadığı zorlukları anlamalarına yardımcı olarak, çocuklarının empati duygusu geliştirmesini desteklemeliler. 

5- Çocuklarının yaşam örüntülerindeki rutinlerini devam ettirerek, onların güvende hissetmelerini sağlamalılar.

6- Çocuklarının savaş hakkındaki düşüncelerini, korkularını ve sorularını açıkça ifade etmelerini teşvik ederek, onlarla açık iletişim kurmalılar.

7- Eğer çocukları ciddi endişeler yaşıyorlarsa ve travma sonrası stres belirtileri gösteriyorsa, profesyonel yardım almalılar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir