Çin’de deflasyon eğilimi sürüyor

Çin’de Enflasyon Trendi Devam Ediyor

Çin Ulusal İstatistik Bürosu (UİB), ülkede fiyat artışlarına ilişkin Mayıs 2025 verilerini açıkladı. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,1 artarken Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) yüzde 3,3 geriledi.

Haberlere göre, tüketici ve üretici fiyatlarındaki süregelen düşüşle birlikte deflasyon eğilimi güçlü bir şekilde devam etti.

Tüketici Fiyatlarında 27 Aydır Neredeyse Hiçbir Artış Yok

Tüketici fiyatları mayısta yıllık bazda yüzde 0,1 azalırken, gıda ve enerji fiyatlarının hariç tutulduğu çekirdek enflasyon yüzde 0,6 arttı.

Gıda fiyatları yüzde 0,4 artarken, gıda dışı fiyatlar değişmedi. Tüketici ürünlerinin fiyatları yüzde 0,5 gerilerken, hizmetlerin fiyatları yüzde 0,5 arttı.

Enflasyonun öncü göstergesi olan TÜFE, Mart 2023’ten bu yana yüzde 1’in altında seyrini sürdürüyor.

Ocakta, Bahar Bayramı tatili sırasında harcamaların artmasıyla yüzde 0,5 yükselen endeks, şubatta yüzde 0,7, martta yüzde 0,1, nisanda da yüzde 0,1 gerilemişti.

Tüketici fiyatlarındaki durgunluk, deflasyon endişelerinin devam etmesine neden oldu.

TÜFE, 2023 ve 2024’te yıllık bazda yalnızca yüzde 0,2 arttı.

Çin hükümeti, devam eden deflasyon eğilimi nedeniyle 2004’ten bu yana yüzde 3 olan enflasyon hedefini bu yıl yüzde 2’ye düşürmüştü.

Üretici Fiyatları 32 Aydır Geriliyor

Ekim 2022’den bu yana süregelen üretici fiyatlarındaki gerileme Mayıs 2025’te de devam etti. İmalat ürünlerinin fabrika çıkış fiyatlarından hesaplanan ÜFE, yüzde 3,3 azaldı.

ÜFE, 2022’nin son çeyreğinde başlayan gerileme 2023 ve 2024 boyunca devam etti. Endeks, 2023’te yüzde 3, 2024’te yüzde 2,2 geriledi.

İç talepteki zayıflık, yerel yönetim borç riskleri, gayrimenkul sektöründeki düşüş ve ABD’nin tarife politikasından kaynaklanan belirsizlikler, Çin’i olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor.

Dünya genelinde Kovid-19 sonrasında gelişmiş ekonomilerde enflasyonun arttığı bir dönemde, Çin’de ters bir eğilimin hakim olduğu gözlemlenmektedir.

Related Posts

Piyasalar güne nasıl başladı? (12 Haziran 2025)

İstanbul serbest piyasada dolar 39,1990 liradan, euro 44,3020 liradan güne başladı. Serbest piyasada 39,1970 liradan alınan dolar, 39,1990 liradan satılıyor. 44,3000 liradan alınan euronun satış fiyatı ise 44,3020 lira olarak belirlendi. Dün doların …

E-İhracat için önemli iş birliği

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve e-ticaret platformu Trendyol, Türkiye’nin e-ihracat ekosistemini güçlendirmek amacıyla iş birliği yaptıklarını duyurdu.

Dünya Bankası’ndan Türkiye ekonomisinin büyüme tahmininde yukarı yönlü revizyon

Dünya Bankası, artan ticaret gerilimleri ve politika belirsizliği nedeniyle küresel ekonomik büyümenin bu yıl, küresel resesyonlar hariç tutulduğunda, 2008’den bu yana en yavaş hızına düşmesinin beklendiğini bildirdi. Öte yandan banka raporda, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 3,1, gelecek yıl yüzde 3,6 ve 2027’de yüzde 4,2 büyümesinin beklendiği bildirildi.

Uzmanlardan uyarı: Kuyumculukta o tuzağa düşmeyin!

Düğün sezonunun başlamasıyla kuyumculuk sektöründe hareketlilik arttı. Uzaktan altın alışverişinde dikkatli olunması gerektiği vurgulanıyor. Tüketicilere, güvenilir ve kurumsal firmalardan alışveriş yapmaları tavsiye ediliyor.

En büyükleri 14 yaşında, Borsa İstanbul’da milyonları var

Yüksek enflasyonla birlikte kazancını korumaya çalışan milyonlarca vatandaş, altın ve borsaya hücum ediyor. Öyle ki, vatandaş çocuğuna bile borsa hesabı açıyor. Borsa yatırımcılarının yaş gruplarına göre dağılımı incelendiğinde 0-14 yaş arasında yer alan çocukların 2 milyar 983 milyon lira portföy büyüklüğüne sahip olduğu görüldü.

En çok kazandıran meslekler belli oldu: İşte CEO’dan bile daha çok kazandıran o meslek!

Küresel iş piyasasında 2025’in en çok kazandıran meslekleri açıklandı. Uluslararası kariyer platformları ve iş gücü araştırmaları, bu yıl en yüksek maaşların sağlık, teknoloji ve yöneticilik alanlarında toplandığını ortaya koydu. ÜNİVERSİTE DİPLOMASI …