Çin geri adım mı attı? ABD’ye yönelik bazı vergileri kaldırdı iddiası

Çin, ABD ile yaşanan tarife restleşmesinden çekilen bazı yarı iletken kategorilerindeki ithal ürünler için ek yüzde 125 vergiyi kaldırdı iddiası ortaya atıldı.

Caixin’in sektör kaynaklarına dayandırdığı habere göre, Çin yönetimi şirketlere en az 8 tür entegre devrenin gümrük vergilerinden muaf olarak ithal edilebileceğini bildirdi.

Haberde, Çin gümrük otoritelerinin 10-24 Nisan tarihleri arasında bu ürünlerin ithalatı için ödenen tarifelerin iade edileceğini duyurduğu belirtildi.

Henüz resmi bir duyuru yapılmamış olsa da, haber daha sonra Caixin’in internet sitesinden kaldırıldı.

Öte yandan Reuters haber ajansı, anonim bir kaynağa dayanarak Çin Ticaret Bakanlığı’nın yerli işletmelerden muaf tutulmasını istediği ürünlere ilişkin öneriler talep ettiğini aktardı.

Haberde, Bakanlığın özel bir ekip oluşturduğu ve muaf tutulabilecek ürünlerin listesini oluşturarak şirketlerden destek beklediği iddiasına yer verildi.

KARŞILIKLI TARİFELERDE SON DURUM NEDİR?

Çin, ABD Başkanı Donald Trump’ın 2 Nisan’da duyurduğu “karşılıklı tarifeler” kapsamında gümrük vergisi artışlarına tepki olarak aynı oranda karşılık vermişti.

Tarife restleşmesi devam ederken ABD, Çin’e uygulanan gümrük vergilerini yüzde 145’e yükseltirken, Pekin de yüzde 125’e çıkarmıştı.

ABD yönetimi, diğer ülkelere getirilen karşılıklı tarifeleri 90 gün erteledi ancak Çin’e yönelik olanlar yürürlüğe girmişti.

ABD Başkanı Trump, son günlerde yaptığı açıklamalarda ABD ve Çin arasındaki tarife anlaşmazlığının çözümü için Pekin ile görüşmeler yaptıklarını iddia etmişti.

Çin hükümeti ise bu iddiaları yalanlayarak, Washington ile yapılan herhangi bir görüşme olmadığını duyurmuştu.

Related Posts

Otomotiv pazarı 2025’e durgun başladı: Satışlar düştü, tahsilatlar zorlaştı

OSS Derneği’nin ilk çeyrek anketine göre, otomotiv satış sonrası pazarı yılın başında daralma yaşadı. Satışlar dolar bazında ortalama yüzde 2,57 gerilerken, sektör temsilcileri ikinci çeyrekten de toparlanma beklemiyor. Alım gücündeki düşüş ve tahsilat problemleri, yeni yatırımları frenliyor.

Petrol fiyatlarındaki gerilemenin Türkiye’nin enerji faturasını hafifleteceği öngörülüyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın “kurtuluş günü” olarak nitelendirdiği 2 Nisan’dan bu yana Brent petrol yüzde 10,5 düşerek yaklaşık 7,8 dolar, WTI ham petrol ise yüzde 10,7 azalarak yaklaşık 7,6 dolar değer kaybetti.

Borsa İstanbul’da hareketli haftanın yıldızları ve kaybedenleri belli oldu

BIST 100 endeksi geçen haftayı yüzde 1,24 primle kapatırken, Borusan Yatırım, Tofaş ve Galatasaray hisseleri en çok kazandıranlar arasında yer aldı. Öte yandan Grainturk Holding, yatırımcısına en fazla kaybettiren hisse oldu.

Ankara-Sivas YHT hattı 2 Yılda 1,6 milyon yolcu taşıdı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ankara-Sivas YHT Hattı’nın iki yılda 1 milyon 660 binden fazla yolcuya hizmet verdiğini, İstanbul-Sivas arasında başlatılan doğrudan seferlerde de 550 bini aşkın kişinin seyahat ettiğini açıkladı.

Bankacılık sektörünün mevduatı arttı

Bankacılık sektörünün toplam mevduatı, 18 Nisan ile biten haftada önceki haftaya göre 414 milyar 702 milyon 90 bin lira artarak 22 trilyon 628 milyar 696 milyon 585 bin liraya yükseldi.

Bakan Şimşek: Enflasyon beklentilerinde iyileşme gerçekleşti

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya üzerinden enflasyon beklentilerine ilişkin önemli bir açıklama yaptı. Bakan Şimşek, “Enflasyon beklentilerinde geçtiğimiz aya göre sınırlı artış olsa da yıllık bazda kayda değer bir iyileşme gerçekleşti” ifadelerini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir