Bayram alışverişi yapacaklar dikkat! Uzmanlar tüketicileri büyük tuzağa karşı uyardı

Kurban Bayramında Alışverişte Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar!

Kurban Bayramı yaklaşırken, alışveriş noktalarında çeşitli “fırsat” ve “indirim” kampanyalarıyla birlikte birçok ürün satışa sunuluyor. Ancak, tüketicilerin bu kampanyalara karşı dikkatli olması gerekiyor. Tüketici Hakları Derneği Başkanı Ergün Kılıç, bayram alışverişi yaparken dikkat edilmesi gereken kritik noktalara değindi.

Kılıç, bayram döneminde artan talebin dolandırıcılara fırsat verebileceğini ve bu nedenle tatil rezervasyonlarının güvenilir platformlar üzerinden yapılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, sunulan hizmet detaylarının yazılı olarak alınmasının önemine dikkat çekerek, sözleşme yapılmadan ödeme yapılmaması gerektiğini belirtti.

Ayrıca, alışveriş yaparken indirimleri değerlendirirken dikkatli olunması gerektiğini belirten Kılıç, tüketicilere gerçek indirimi ve yanıltıcı etiket değişimlerini ayırt etme tavsiyesinde bulundu. Güvenilir ve ticari sicili olan satıcılardan alışveriş yapılmasını öneren Kılıç, alınacak ürünlerle ilgili garanti belgesi, iade ve değişim koşullarının bilinmesi gerektiğini söyledi.

Kurbanlık alırken de dikkat edilmesi gereken hususlara da değinen Kılıç, hayvanın sağlık raporu, küpe numarası ve sevk belgesi gibi belgelerin incelenmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, alınan kurbanlıkla ilgili yazılı belgelerin istenmesi ve olası sorunlarda yasal başvurunun yapılabilmesi için fiş veya fatura gibi belgelerin saklanmasının önemini belirtti.

Son olarak, Kılıç, yerel esnafı desteklemenin önemine değinerek, yerel satış noktalarından alışveriş yapmanın sosyal dayanışmayı güçlendireceğini ve olası sorunlarda çözüm bulunabilmesi açısından avantajlı olacağını vurguladı. Bayram alışverişlerinde keyfi fiyat artışlarıyla karşılaşılması durumunda Ticaret Bakanlığı’na veya Tüketici Danışma Hattı’na şikayette bulunulabileceğini de hatırlattı.

Related Posts

Piyasalar güne nasıl başladı? (12 Haziran 2025)

İstanbul serbest piyasada dolar 39,1990 liradan, euro 44,3020 liradan güne başladı. Serbest piyasada 39,1970 liradan alınan dolar, 39,1990 liradan satılıyor. 44,3000 liradan alınan euronun satış fiyatı ise 44,3020 lira olarak belirlendi. Dün doların …

E-İhracat için önemli iş birliği

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve e-ticaret platformu Trendyol, Türkiye’nin e-ihracat ekosistemini güçlendirmek amacıyla iş birliği yaptıklarını duyurdu.

Dünya Bankası’ndan Türkiye ekonomisinin büyüme tahmininde yukarı yönlü revizyon

Dünya Bankası, artan ticaret gerilimleri ve politika belirsizliği nedeniyle küresel ekonomik büyümenin bu yıl, küresel resesyonlar hariç tutulduğunda, 2008’den bu yana en yavaş hızına düşmesinin beklendiğini bildirdi. Öte yandan banka raporda, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 3,1, gelecek yıl yüzde 3,6 ve 2027’de yüzde 4,2 büyümesinin beklendiği bildirildi.

Uzmanlardan uyarı: Kuyumculukta o tuzağa düşmeyin!

Düğün sezonunun başlamasıyla kuyumculuk sektöründe hareketlilik arttı. Uzaktan altın alışverişinde dikkatli olunması gerektiği vurgulanıyor. Tüketicilere, güvenilir ve kurumsal firmalardan alışveriş yapmaları tavsiye ediliyor.

Çin’de deflasyon eğilimi sürüyor

Çin Ulusal İstatistik Bürosu (UİB), ülkede fiyat artışlarına ilişkin Mayıs 2025 verilerini açıkladı. Buna göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,1, Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) yüzde 3,3 geriledi. Tüketici ve …

En büyükleri 14 yaşında, Borsa İstanbul’da milyonları var

Yüksek enflasyonla birlikte kazancını korumaya çalışan milyonlarca vatandaş, altın ve borsaya hücum ediyor. Öyle ki, vatandaş çocuğuna bile borsa hesabı açıyor. Borsa yatırımcılarının yaş gruplarına göre dağılımı incelendiğinde 0-14 yaş arasında yer alan çocukların 2 milyar 983 milyon lira portföy büyüklüğüne sahip olduğu görüldü.