Avrupa borsalarında tarifeli iyimserlik: Endeksler haftaya yükselişle başladı

Avrupa Borsaları Tarife İyimserliği ile Yükselişte

Avrupa borsaları, gümrük tarifelerine yönelik artan iyimserliklerin etkisiyle haftanın ilk işlem gününde yukarı yönlü bir seyir izliyor.

Stoxx Europe 600 gösterge endeksi, günü yüzde 1,7 artışla 495 puandan tamamlarken, Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 1,8 yükselerek 20.731,50 puanı, İngiltere’de FTSE 100 endeksi ise yüzde 1,4 prim yaparak 8.077,95 puandan işlem görüyor.

İtalya’da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 1,8 artarak 34.639 puan, İspanya’da IBEX 35 endeksi yüzde 1,1 yükselerek 12.443,08 puan ve Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 1,8 değer kazanarak 7.232 puan seviyesinde seyrediyor.

Global piyasalarda, ABD’ye ithal edilen bazı teknoloji ürünlerinin karşılıklılık esaslı tarifeler kapsamında değil, mevcut tarifeler kapsamında değerlendirileceğine dair açıklamalar ve artan müzakere iyimserliğiyle pozitif bir trend süregeliyor.

Avrupa borsaları yükselirken, ABD tarifeleriyle ilgili müzakereler de yakından takip ediliyor. AB Komisyonu’nun Ticaretten Sorumlu üyesi Maros Sefcovic, bugün Washington’a giderek ABD Ticaret Bakanı Howard Lutnick ve ABD Ticaret Temsilcisi Jamieson Greer gibi üst düzey yetkililerle görüşecek.

Analistler, müzakere sürecinin Avrupa ve ABD ekonomileri için büyük önem taşıdığını belirterek, anlaşmanın küresel risk iştahını olumlu etkileyeceğini vurguladı.

Avrupa’da endişeler arasında olan resesyon riskine dikkat çeken analistler, yüksek ticaret tarifelerinin imalat sanayi faaliyetlerindeki zayıflığı artırabileceğine işaret ediyor ve özellikle otomotiv sektörü gibi önemli sektörlerde ABD’ye yapılan ihracatın artması durumunda anlaşmanın kısa sürede gerçekleşmesi bekleniyor.

Related Posts

Otomotiv pazarı 2025’e durgun başladı: Satışlar düştü, tahsilatlar zorlaştı

OSS Derneği’nin ilk çeyrek anketine göre, otomotiv satış sonrası pazarı yılın başında daralma yaşadı. Satışlar dolar bazında ortalama yüzde 2,57 gerilerken, sektör temsilcileri ikinci çeyrekten de toparlanma beklemiyor. Alım gücündeki düşüş ve tahsilat problemleri, yeni yatırımları frenliyor.

Petrol fiyatlarındaki gerilemenin Türkiye’nin enerji faturasını hafifleteceği öngörülüyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın “kurtuluş günü” olarak nitelendirdiği 2 Nisan’dan bu yana Brent petrol yüzde 10,5 düşerek yaklaşık 7,8 dolar, WTI ham petrol ise yüzde 10,7 azalarak yaklaşık 7,6 dolar değer kaybetti.

Borsa İstanbul’da hareketli haftanın yıldızları ve kaybedenleri belli oldu

BIST 100 endeksi geçen haftayı yüzde 1,24 primle kapatırken, Borusan Yatırım, Tofaş ve Galatasaray hisseleri en çok kazandıranlar arasında yer aldı. Öte yandan Grainturk Holding, yatırımcısına en fazla kaybettiren hisse oldu.

Ankara-Sivas YHT hattı 2 Yılda 1,6 milyon yolcu taşıdı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ankara-Sivas YHT Hattı’nın iki yılda 1 milyon 660 binden fazla yolcuya hizmet verdiğini, İstanbul-Sivas arasında başlatılan doğrudan seferlerde de 550 bini aşkın kişinin seyahat ettiğini açıkladı.

Bankacılık sektörünün mevduatı arttı

Bankacılık sektörünün toplam mevduatı, 18 Nisan ile biten haftada önceki haftaya göre 414 milyar 702 milyon 90 bin lira artarak 22 trilyon 628 milyar 696 milyon 585 bin liraya yükseldi.

Bakan Şimşek: Enflasyon beklentilerinde iyileşme gerçekleşti

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya üzerinden enflasyon beklentilerine ilişkin önemli bir açıklama yaptı. Bakan Şimşek, “Enflasyon beklentilerinde geçtiğimiz aya göre sınırlı artış olsa da yıllık bazda kayda değer bir iyileşme gerçekleşti” ifadelerini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir