AB Zirvesi’nde Karar Verildi: Costa Konsey Başkanı Seçildi

Avrupa Birliği (AB) liderleri, Belçika’nın başkenti Brüksel’de gerçekleştirilen AB Liderler Zirvesi’nde yeni AB Konseyi Başkanı olarak eski Portekiz Başbakanı Antonio Costa’yı seçti.

Ayrıca, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in görevine 5 yıl süreyle devam etmesi önerildi ve AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilciliği’ne Estonya Başbakanı Kaja Kallas’ın atanması önerildi.

Costa, X sosyal medya hesabında şunları yazdı:

“Avrupa Konseyi’nin başkanı olarak, 1 Aralık’tan itibaren 27 üye ülke arasındaki birliği teşvik etmeye tamamen bağlı olacağım.”

Bu kararlar, 6-9 Haziran tarihleri arasında yapılan Avrupa Parlamentosu seçimlerinin ardından AB’nin önümüzdeki 5 yıl boyunca yönetimini belirleyen önemli adımlar olarak kabul edildi. Von der Leyen’in AB Komisyonu Başkanlığı için Avrupa Parlamentosu’nun gizli oylamasıyla onay alması gerekecek.

AB Konseyi Başkanı Charles Michel, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada bu önerilerin yapıldığını duyurdu. Costa, Kallas ve von der Leyen’in 16 Temmuz’da Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu’ndan güvenoyu alması bekleniyor.

62 yaşındaki Antonio Costa, Portekiz’de 2011-14’teki borç krizinin ardından 2015’te iktidara geldi ve bloğun 2010-11’de Portekiz de dahil olmak üzere birçok AB ülkesine dayattığı kemer sıkma politikalarını eleştirirken, bütçe fazlalarına yol açan istikrarlı bir ekonomik büyüme dönemine başkanlık etti.

Ayrıca Costa, hükümetinin çok sayıda büyük yatırım projesini yürütmesinde yasa dışı olduğu iddialarına ilişkin bir soruşturma nedeniyle geçen Kasım ayında Portekiz başbakanlığından istifa etmişti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir