AB-Türkiye Delegasyonu’ndan ‘Schengen’ açıklaması

AB-Türkiye Delegasyonu, Schengen Vizesiyle İlgili Açıklama Yaptı

AB-Türkiye Delegasyonu, Schengen vizesiyle ilgili haberlere ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, “Bazı Türk medya kuruluşlarında Schengen vizeleriyle ilgili olarak yoğun şekilde devam eden dezenformasyonu görmekten üzüntü duyuyoruz” denildi.

“Belge Sayısı Medya Haberlerinde Belirtilenden Çok Daha Azdır”

Açıklama şöyle:

“Olası yanlış anlamaları önlemek adına:

Başvurularda çok fazla sayıda destekleyici belge istenildiğine dair iddiaların aksine, iş amaçlı seyahat için Türkiye’de yapılacak Schengen vizesi başvurularında istenen belgeler, Türkiye’de yapılacak kısa süreli vize başvurularına ilişkin 2021 tarihli Komisyon Uygulama Kararı’nda sıralanmış olup bu karar kamunun erişimine açıktır ve tüm Schengen konsoloslukları tarafından kullanılmaktadır. Bu listeden de anlaşılacağı üzere, belge sayısı medya haberlerinde belirtilenden çok daha azdır.

Bazı Üye Devletlerin vize kapılarını Türkiye’ye kapatmasıyla ilgili ifade de yanlıştır. Aslında Schengen konsoloslukları, salgın öncesi rakamları önemli ölçüde aşarak rekor sayıda vize başvurusunu işleme almaktadır.

Söz konusu medya haberlerindeki Schengen vizelerinin yüksek maliyetli olduğu iddiasının aksine, başvuru ücreti 90 Avro’dur (ve iyi tanımlanmış belirli kategoriler için daha düşüktür). Harici vize hizmet sağlayıcıları (Üye Devletler tarafından, üye devletler adına vize başvurularını almakla görevlendirilen resmi şirketler) tarafından ‘hizmet ücreti’ olarak adlandırılan ek ücretler alınabilir; ancak bu ücretler, AB kuralları uyarınca sınırlandırılmaktadır.

Resmi tercümelerin ek maliyetler gerektirebileceği kabul edilmekle birlikte, bu maliyetler medya haberlerinde belirtilen meblağın çok altındadır. Ne yazık ki Türkiye’de vize prosedürlerini kolaylaştırdıkları iddiasıyla orantısız miktarlarda ücret talep eden birçok yetkisiz aracı da faaliyet göstermektedir. Bu yetkisiz aracıların hiçbir şekilde Schengen konsolosluklarıyla bağlantısı bulunmamaktadır. Schengen vizesine başvurmak ve vize almak için bu aracıların desteğine ihtiyaç yoktur. Dahası, bu aracılar genellikle dolandırıcılık amaçlı davranışlarda bulunmaktadır.”

Ne Olmuştu?

Schengen vizesine başvuran Türk şirket çalışanlarından artık yalnızca bireysel evraklar değil, şirketin son üç aylık tüm harcama dökümleri de istendiği iddia edilmişti.

Şirket faaliyet belgeleri ve banka hareketleri olmadan başvuruların kabul edilmediği öne sürülmüştü.

Related Posts

Saraçhane’de gergin anlar! Polisten CHP’li vekile müdahale

İmamoğlu’nun tutukluluğunun 100’üncü gününde Saraçhane’de düzenlenen miting öncesi CHP’li vekil Yunus Emre, “Bir polis memuru arka taraftan bana vurdu” dedi.

Pilot uygulama başladı… Haftada 4 gün çalışmaya geçiyorlar

Polonya, 1 Temmuz 2025 itibarıyla ilk kez haftada 4 gün çalışma modelini pilot olarak uygulamaya başladı. Yeni sistem, haftada 4 gün 32 saat ya da 5 gün 35 saat çalışma seçeneklerini kapsıyor. Bu fikir son yıllarda yalnızca Polonya’da değil, birçok ülkede gündemde yer alıyor.

Oruç Reis Türkiye’ye döndü

Somali’de gerçekleştirdiği ilk kıtalar arası görevini başarıyla tamamlayan Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi, 9 ay sonra Mavi Vatan’a döndü.

Çocuklara sık sık giydiriliyordu! Annelerin gözde markasının ürünü yasaklandı

Ticaret Bakanlığı çocuklar için tasarlanan ünlü markanın ürünün risk taşıması sebebiyle piyasalardan toplatılmasına karar verdi.

Hatay’da orman yangını: Bin 800 civarında vatandaş tahliye edildi, yaklaşık 160 hane boşaltıldı, 60 hane de zarar gördü

Hatay’ın merkez Antakya ilçesinde orman yangını çıktı. Yangında bin 800 civarında vatandaş tahliye edildi, yaklaşık 160 hane boşaltıldı, 60 hane de zarar gördü

Bir günde 8 araç çaldı, bahanesi pes dedirtti

Bir adam uçak biletinin pahalı olması nedeniyle iptal ettiği uçuşun ardından evine dönebilmek için sekiz araç çaldı.