Türkiye ile Kazakistan arasında 28 milyar liralık swap anlaşması

Türkiye ve Kazakistan Arasında Swap Anlaşması İmzalandı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ile Kazakistan Cumhuriyeti Merkez Bankası, Washington’da yerel para birimleri üzerinden gerçekleştirilecek ikili para takasına yönelik swap anlaşmasını imzaladı. Bu anlaşma, iki ülke arasındaki mali iş birliğini derinleştirmeyi amaçlıyor.

TCMB Başkanı Dr. Fatih Karahan ve Kazakistan Merkez Bankası Başkanı Timur Suleimenov tarafından imzalanan swap anlaşması, maksimum 28 milyar Türk lirası veya 423 milyar Kazakistan tengesi değerinde yerel para biriminin takasına olanak sağlıyor.

Üç yıl boyunca geçerli olacak olan bu anlaşma, tarafların mutabakatı durumunda uzatılabilecek. Swap mekanizması, iki ülke arasında ticaretin finansmanını kolaylaştırmayı ve mali alanındaki iş birliğini artırmayı hedefliyor.

Merkez bankaları tarafından yapılan ortak açıklamada, bu adımın hem ekonomik ilişkileri güçlendireceği hem de merkez bankaları arasındaki teknik ve finansal iş birliğine katkı sağlayacağı vurgulandı.

Related Posts

Uzman isim tarih verdi: Kademeli emeklilik yolda

2023 yılında kabul edilen EYT düzenlemesinin ortaya çıkardığı ‘kademeli emeklilik’ sorunu tartışılmaya devam ederken, Sosyal Güvenlik Uzmanı İsa Karakaş’tan konuya ilişkin peş peşe dikkat çeken uyarılar geldi. Karakaş, 9 Eylül 1999 ve sonrasında sigorta girişi olan çalışanlara ilişkin kademeli emeklilik düzenlemesine gidileceğini belirtirken, değişiklikler için planlanan tarihleri paylaştı.

Tatil sezonu öncesi rezervasyon yapacaklar dikkat! Uyarı geldi

Tüketici Hakları Derneği Başkanı Ergün Kılıç, yaklaşan tatil sezonu öncesinde erken rezervasyon yapmak isteyenleri, sahte internet siteleri nedeniyle yaşanabilecek dolandırıcılık riskine karşı uyardı.

Madencilik sektörü, izin süreçlerine hız kazandıracak reformları bekliyor

Öksüt Madencilik Ülke Müdürü David Bickford, Türkiye’de altın üretiminin, izin süreçlerinde yaşanan olumsuzluklar sebebiyle düşüş eğiliminde olduğunu belirterek, “Bakanlığın izin süreçlerini hızlandırmaya yönelik reform hazırlığında olduğunu biliyoruz. Bu reformların hayata geçirilmesi, madencilik sektörüne önemli ve olumlu bir katkı sağlayacaktır.” dedi.

Otomotiv pazarı 2025’e durgun başladı: Satışlar düştü, tahsilatlar zorlaştı

OSS Derneği’nin ilk çeyrek anketine göre, otomotiv satış sonrası pazarı yılın başında daralma yaşadı. Satışlar dolar bazında ortalama yüzde 2,57 gerilerken, sektör temsilcileri ikinci çeyrekten de toparlanma beklemiyor. Alım gücündeki düşüş ve tahsilat problemleri, yeni yatırımları frenliyor.

Petrol fiyatlarındaki gerilemenin Türkiye’nin enerji faturasını hafifleteceği öngörülüyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın “kurtuluş günü” olarak nitelendirdiği 2 Nisan’dan bu yana Brent petrol yüzde 10,5 düşerek yaklaşık 7,8 dolar, WTI ham petrol ise yüzde 10,7 azalarak yaklaşık 7,6 dolar değer kaybetti.

Borsa İstanbul’da hareketli haftanın yıldızları ve kaybedenleri belli oldu

BIST 100 endeksi geçen haftayı yüzde 1,24 primle kapatırken, Borusan Yatırım, Tofaş ve Galatasaray hisseleri en çok kazandıranlar arasında yer aldı. Öte yandan Grainturk Holding, yatırımcısına en fazla kaybettiren hisse oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir