Almanya’da iflaslar 20 yılın zirvesini gördü!

Almanya’da İflas Trendleri: Şirketler Zor Günlerden Geçiyor

Alman Ekonomi Araştırmaları Enstitüsü (IWH), Almanya’da haziran ayındaki şirket iflas trendlerine dair önemli bir rapor yayımladı. Rapor, Almanya’da şirketlerin ve ortaklıkların iflas başvurularının önceki yıla göre %23 artarak 1420’ye yükseldiğini ortaya koydu.

2016-2019 yılları arasındaki haziran aylarının ortalamasına göre bu sayının %50 daha fazla olduğu belirtilirken, 2025’in ikinci çeyreğinde toplam 4.524 şirketin iflas ettiği ve yaklaşık 45 bin kişinin bu durumdan etkilendiği kaydedildi. Nisan-haziran dönemindeki iflas sayısının ise önceki yıla göre %7 arttığı görüldü.

İflas raporunda, “Bu dönemdeki iflas sayısı 2005’ten beri en yüksek seviyeye ulaştı ve hatta 2009’daki ekonomik krizden sonra yaşananlardan daha kötüydü.” ifadelerine yer verildi.

IWH İflas Araştırmaları Bölümü Başkanı Steffen Müller, yüksek iflas rakamlarının sadece mevcut makroekonomik sorunlardan kaynaklanmadığını belirterek, uzun yıllar boyunca düşük faiz oranlarının iflasları engellediğini ve Kovid-19 pandemisi sırasında hükümet desteklerinin piyasada zayıf şirketlerin bile kalmasına yardımcı olduğunu vurguladı.

Müller, faiz oranlarındaki artış ve hükümet desteklerinin azalmasının 2022’nin ortalarından itibaren iflaslarda artışa neden olduğunu söyleyerek, bu durumu sürdürülebilir şirketler için piyasa konsolidasyonu ve yapısal düzenlemeler için bir fırsat olarak görmek gerektiğini belirtti.

Alman Ekonomisi Güçlü Büyüme Kaydediyor Ancak Zorlu İklim Devam Ediyor

Alman ekonomisi, 2025’in ilk çeyreğinde beklenenden güçlü bir şekilde %0,4 büyürken, ABD Başkanı Donald Trump ile AB arasındaki gümrük anlaşmazlığının şirketler ve tüketiciler arasında belirsizliğe yol açtığı bildirildi.

Tarife savaşları ve Trump’ın açıklamalarının küresel ticareti olumsuz etkilediğine dikkat çekilirken, analistler, Trump’ın gümrük politikasını Alman ekonomisi için “özel bir risk” olarak görmekteler.

Diğer Avrupa ülkelerinden daha fazla imalata dayalı olan Alman ekonomisinin, üretimdeki kalıcı zayıflık nedeniyle kırılgan bir konumda olduğu belirtiliyor. 2024’te ekonominin %0,2 daraldığı ve Çin ile rekabetin, yapısal sorunların ekonomiyi olumsuz etkilediği rapor ediliyor.

Hükümetin küresel ticaret gerginliklerinin etkisiyle büyüme beklentisini sıfıra indirmesi, Almanya’nın ekonomik geleceği hakkında endişeleri arttırırken, Alman şirketleri için zorlu bir dönem yaşanmaya devam ediyor.

Related Posts

‘Ada Kıbrıs’ projesine THY ve AJet’ten destek

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) turizmde markalaşması amacıyla başlatılan ‘Ada Kıbrıs’ projesine Türk Hava Yolları (THY) ve AJet’ten destek geldi. Proje kapsamında AJet’in adaya her gün yapacağı iki seferinde 6 bin TL tavan fiyat ücreti uygulanacak ve 60 KKTC’li genç AJet’te istihdam edilecek.

CHP’ye operasyonlar piyasayı sarstı: Dolar 40’a dayandı!

Siyasi gerilim finansal piyasalarda etkisini göstermeye başladı. Dolar kuru, borsa ve risk priminde yaşanan hareketlilik yatırımcıların odağında. Ekonomik dengeler yeniden sorgulanıyor.

Çin’in döviz rezervlerinde 10 yıllık rekor

Çin’in yabancı para rezervleri, Haziran 2025’te 32.2 milyar dolar artarak 3.317 trilyon dolara ulaştı. Bu rakam, Aralık 2015’ten bu yana görülen en yüksek seviye olarak öne çıktı. Çin Merkez Bankası tarafından açıklanan verilere göre Mayıs ayında 3 …

Trump’tan “tarihi” ekonomi hamlesi: Bütçe açığını 3,4 trilyon dolar artıracak yasa onaylandı

ABD Başkanı Donald Trump, dev vergi indirimleri ve harcama kesintileri içeren düzenlemeyi imzalayarak ikinci döneminin ekonomik temelini attı.

Bakan açıkladı: Ödemeler hesaplara yatırılıyor

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, temmuz ayına yönelik 6,21 milyar lira tutarındaki yaşlı ve engelli aylıklarını hesaplara yatırmaya başladıklarını duyurdu.

Cari açıkta sürpriz yok! Ekonomistler mayıs için 1,08 milyar dolar açık bekliyor

AA Finans Beklenti Anketi’ne katılan ekonomistler, Türkiye’nin cari işlemler hesabının mayıs ayında 1 milyar 84 milyon dolar açık vereceğini öngördü.