Yargıtay’dan emsal karar: İzin ücreti peşin ödenmeyen işçi haklı fesih yapabilir, kıdem tazminatını alabilir

Yargıtay İşçiye Avans Ödenmesi Kararına Emsal Bir Karar İmza Attı

İş Kanunu’nda yer alan ancak uygulanmayan izin ücretinin peşin ödenmemesi durumunda işçinin haklı fesih hakkını kullanabileceği konusunda Yargıtay önemli bir karara imza attı. Bu kararla, İzmir’de iki işçinin izin ücretlerinin peşin ödenmediği gerekçesiyle istifa etmeleri haklı fesih olarak kabul edilerek işçilere kıdem tazminatı ödenmesine karar verildi.

Habertürk yazarı Ahmet Kıvanç’ın aktardığına göre, işçiler işverenlerinden izin ücretlerini peşin alamamaları nedeniyle işten ayrıldılar ve kıdem tazminatı talep ettiler. Ancak işverenler ödemeyi kabul etmeyince durum mahkemeye taşındı.

İstinaf Mahkemelerinden Farklı Kararlar

İşçilerin davalarından biri İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 9. Hukuk Dairesi’nde görüldü. Mahkeme, işverenin işçiye yasal hakkından fazla izin kullandırdığını ancak işçinin peşin ödeme talebinde bulunmadığını belirterek işçiyi haksız buldu. Diğer dava ise aynı mahkemenin 15. Hukuk Dairesi’nde görüldü. İşveren, işçinin izin ücretini peşin talep etmediğini ve işten ayrılma nedeninin başka bir iş bulmak olduğunu iddia etti. Ancak mahkeme, işçinin haklı fesih yaptığını kararlaştırdı çünkü izin ücreti yasada belirtilen sürede ödenmemişti.

Yargıtay’a Başvuruldu

İstinaf mahkemelerinden farklı kararlar çıkınca dosyalar Yargıtay’a taşındı. Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, işçiye fazla izin kullandırılmasının izin ücretinin peşin ödenmesi yükümlülüğünü ortadan kaldırmayacağını belirterek işçinin haklı fesih hakkını destekledi. Kararda, işçinin izin ücretini talep etmesi gerekmediği vurgulandı.

Haklı Fesih Durumunda İşçi Kıdem Tazminatı Alabilir

Yargıtay kararında işçinin haklı fesih durumunda kıdem tazminatını alabileceği ve işverenin izin ücretini peşin veya avans olarak ödemesi gerektiği belirtilmektedir. Yıllık izin dönemine ilişkin ücretin yasada belirtilen sürede ödenmemesi haklı fesih nedeni sayılmaktadır.

İşçi ücretleri her ayın sonunda ödenmesi gerekmektedir ve yıllık izin ücretinin işçinin izin süresinden önce peşin veya avans olarak verilmesi gerekmektedir. Bu hükme uymayan işverenlere idari para cezası uygulanmaktadır.

Related Posts

En düşük emekli maaşı artırılacak mı? Bakan Işıkhan’dan açıklama

Milyonlarca memur ve emeklinin maaş zamları için geri sayım başladı. Perşembe günü TÜİK, haziran ayı enflasyon rakamlarını açıklayacak. Peki 14 bin 469 TL olan en düşük emekli aylığı da artacak mı? Merak edilen soruya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan yanıt verdi. İşte detaylar… 

AK Parti’den emekli maaşlarına ilişkin açıklama: En düşük emekli aylığına düzenleme olacak mı?

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler TBMM’de en düşük emekli maaşıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Güler, 3 Temmuz’da açıklanacak olan enflasyon farkının ardından, en düşük emekli maaşında düzenleme yapılacağını belirtti.

Avrupa Rusya’ya yaptırımları uzatma kararı aldı

AB, Rusya’ya yönelik yaptırımların süresini 6 ay daha uzatma kararı aldığını açıkladı.

İngiltere-ABD ticaret anlaşması yürürlüğe girdi

İngiltere ile ABD arasında imzalanan anlaşma kapsamında, İngiliz otomotiv ve havacılık sektörlerine uygulanan ABD ihracat vergilerinin önemli ölçüde azaltıldığı bildirildi.

Bakan Işıkhan, işsizlik verilerini değerlendirdi: İstihdam sayısı 100 bin kişi artarak 32 milyon 519 bin kişiye ulaştı

Bakan Işıkhan, işsizlik verilerini değerlendirdi: İstihdam sayısı 100 bin kişi artarak 32 milyon 519 bin kişiye ulaştı

Bakan Kacır: Yaz Akademileri, 7’nci ve 8’inci sınıf öğrencilerimize kapılarını açıyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Kimya, Fizik, Biyoloji ve Matematik Yaz Akademileri, TÜBİTAK destekli Bilim Merkezlerimizde 7’nci ve 8’inci sınıf öğrencilerimize kapılarını açıyor” dedi.